VAN OUD KANTOORGEBOUW NAAR SOCIAAL WOONPROJECT

Er ging de nodige tijd over maar na jaren leegstand is de transformatie van de oude kantoorgebouwen van de Christelijke Mutualiteit in Aalst klaar! Vandaag werd het woonproject opgeleverd in aanwezigheid van en vanaf 1 mei nemen de eerste nieuwe bewoners hun intrek in de Sint-Jorisstraat aan de Hopmarkt.

HISTORISCH

Meer dan een decennium lang stond het kantoorgebouw aan de Hopmarkt te verkommeren.In 2007 sloot taverne “’t Groen Kruis” zijn deuren nadat de christelijke arbeidersbeweging de rest van het gebouw al langer had verlaten. Het einde van een tijdperk.Uiteindelijk werd in 2015 gestart met de herbestemming: een sociaal woonproject in het hart van de carnavalsstad!

WOONNOOD

Eind vorig jaar stond de teller van kandidaat-huurders in Aalst op 3.607! De gemiddelde wachttijd van 6 jaar(!) toont aan hoe groot de woonnood is in de stad van Priester Daens. Met meer dan 1600 alleenstaanden en bijna 600 koppels ingeschreven voor een woonst, zijn de appartementen aan de Hopmarkt meer dan welkom. Maar uiteraard volstaan ze niet om de teller te laten zakken. Er zal nog heel wat water naar de Dender moeten vloeien wil de gemiddelde wachttijd afnemen want elk jaar komen er op de wachtlijst voor Aalst gemiddeld 350 nieuwe kandidaat-huurders bij.

Schepen van Wonen Sarah Smeyers (N-VA) kent en erkent de verschillende kanten van het “sociaal wonen”-verhaal. Ze weet als Schepen van Wonen, Sociale Zaken, Ouderenzorg en Welzijn maar al te goed dat wie door omstandigheden (gezondheidsproblemen, echtscheidingen, verlies van werk, bescheiden pensioen… ) plots in een financieel moeilijkere situatie terecht komt, vaak een doorstart maakt door het huren van een betaalbare en kwalitatieve sociale woning. “Daar moet het om draaien bij sociaal wonen, huurders die opklimmen en terug vooruit geraken” aldus Schepen Smeyers.

HET PROJECT

Het kantoorgebouw aan de Hopmarkt bestond uit zes verdiepingen en uit twee niveaus in de achterliggende gebouwen. Het oorspronkelijke gebouw werd in opdracht van SHM Dendersteek volledig gestript en gerenoveerd tot 36 sociale appartementen.

Vooraan zijn er 19 prachtige koopappartementen die uitkijken over de Hopmarkt, achteraan met zicht op de groene binnentuinen liggen 17 huurappartementen.  En er is nog meer: links en rechts van de brede doorgang naar de binnenplaats achteraan zijn twee commerciële ruimtes. Een kinderwinkel en koffiebar namen er ondertussen hun intrek. De nodige boven- en ondergrondse parkeerplaatsen, openruimte en een grote fietsenstalling werden eveneens voorzien.

Architektenburo Mas zorgde voor het ontwerp en Bouwonderneming Everaert-Cooreman voor de uitvoering.

De historiek van het pand sluit aan bij de nieuwe bestemming nl. wonen in Aalst voor iedereen toegankelijk maken.  Het staat buiten kijf dat de restauratie en herbestemming van het oorspronkelijke gebouw een meerwaarde zijn voor de binnenstad van Aalst.

Met dit nieuwe hoofdstuk wordt, in samenspraak met de nieuwe bewoners, naar de toekomst toe een nieuwe naam gezocht voor de residentie die fier uitkijkt over de Hopmarkt in Aalst. De start van een nieuw tijdperk.

 

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wil je meer weten over sociaal huren?

Kandidaat-huurders moeten uiteraard aan een aantal voorwaarden voldoen. Soms zijn mensen zich niet bewust dat ze in aanmerking kunnen komen. Op onze website vinden ze alvast heel veel informatie over de voorwaarden.

Meer informatie over huren via SHM Denderstreek: inschrijvingen@shmdenderstreek.be

Kan jij een sociale woning of appartement kopen?

Ook hier zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden.  Uiteraard is het belangrijk dat de koper de lening kan terug betalen en speelt het inkomen dus een beslissende rol. Dit zijn alvast de inkomensgrenzen:

Persoonlijke situatie Aankoop in gemeente opgenomen in cluster 1 of 2 Aankoop elders in Vlaanderen
Alleenstaande zonder persoon ten laste  41.096 euro  39.229 euro
Alleenstaande met ernstige handicap zonder persoon ten laste  45.200 euro  43.146 euro
Alle andere gevallen  61.638 euro  58.837 euro
Per persoon ten laste te verhogen met    4.104 euro    3.917 euro

Meer informatie over het kopen van een sociale woning of appartement: koop@shmdenderstreek.be

print
Print Friendly, PDF & Email